Coachingpraktijk LifeMarks
Maak vandaag nog een afspraak Bel 06-420 244 57
#

Rouw en verlies

Omgaan met verlies, de pijn en het verdriet is niet makkelijk. Hoe ga je daarmee om en hoe moet je nu verder?

Afspraak maken

Home » Behandelingen » Rouw en verlies

Rouw- en verliesverwerking

Rouw kan rauw op je dak vallen. Hoe er mee om te gaan, is voor iedereen verschillend. Er kan twijfel zijn over wat wel of niet hoort bij het rouwproces. Of hoe men om moet gaan met het verlies. Ieder persoon is echter uniek en ieder rouwproces ook, al zijn er wel overeenkomstige reacties en ervaringen te zien.

Hulp bij rouwverwerking

Omgaan met verlies, omgaan met de pijn en het verdriet is niet makkelijk. Helemaal niet gek, want het leven lijkt wel op z’n kop te staan. Hoe ga je daarmee om? Hoe moet je dan verder en wat mag wel en wat mag niet? Hulp bij rouwverwerking betekent dat er ruimte is om te praten over je verdriet, naar jouw vragen wordt geluisterd, er stil gestaan wordt bij wat er is. Als verliestherapeute ondersteun ik jou hierin.

Ik merk dat cliënten vaak de vraag stellen of het wel normaal is dat “……” De behoefte aan zogenaamde psycho-educatie over de  gevoelens na verlies  is groot. Twijfel over wat hoort of moet en waarom zij juist zo reageert of hij juist zo, kunnen onderwerpen zijn die aan de orde komen.  Mannen en vrouwen rouwen anders . Hoe anders dan? Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar begrijpen? Niets staat omschreven; er zijn geen vastgestelde regels over wat je mag of moet voelen. Elk verlies heeft zijn eigen kenmerken. De wijze van rouwverwerking verschilt per persoon, per man, per vrouw. Er zijn overeenkomsten en verschillen en hier meer over te weten kan een rouwende tot steun zijn. Kennis kan vertrouwen geven. En door dat vertrouwen kan jij zowel jouw verdriet als je leven weer vorm geven.

Het rouwproces

De realiteit van het verlies dringt steeds dieper door. Het weten dat men een dierbare kwijt is, maar het gevoel zegt: “ ik wil dit niet, dit mag niet, dit kan niet”. De strijd van jezelf kwijt raken en de kracht zoeken om overeind te blijven.

Het besef dat het verlies er is. Het gevoel in een rollercoaster van emoties te zitten. Verdriet, angst, boosheid, eenzaamheid, paniek, wanhoop en verlangen kunnen elkaar afwisselen. Het gevoel dat het leven volledig is verstoord.

Het leren in te stellen op de veranderingen. Het zoeken naar en bouwen aan een nieuw fundament. Het integreren van het verlies in het leven. De relatie blijft bestaan, maar wordt een dierbare herinnering. Er ontstaat weer energie om het leven op te pakken en deze te investeren in andere dingen of in een andere relatie.

Bron: William Worden