Coachingpraktijk LifeMarks
Maak vandaag nog een afspraak Bel 06-420 244 57
#

Stress

Stress klachten? Test jezelf en beoordeel in welke mate jij stress ervaart en wat je er tegen kan doen.

Afspraak maken

Home » Behandelingen » Stress

Stress coaching

Ik erger me aan van alles, ik heb zoveel aan mijn hoofd en iedereen verwacht ook van alles van mij, ik ben moe en zou het echt graag allemaal anders willen, maar hoe?

Stress test

Er zijn allerlei stress testen te vinden. Ik merk echter vaak in mijn praktijk dat iemand zelf heel goed in kan schatten of er een ongezonde mate van stress ervaren wordt. Je kan de beoordeling af laten hangen van een stress test of onderstaande vragen beantwoorden en kijken en welke mate jij jezelf herkent. Elke ja betekent dat je kwetsbaar bent voor stress.

 

Test jezelf op stress:

  • Stel je hoge eisen aan jezelf?
  • Streef je perfectie na?
  • Heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel?
  • Kan je moeilijk nee-zeggen?
  • Vind je grenzen stellen lastig?
  • Voel je een grote betrokkenheid bij je werk en je gezin?
  • Ben je niet snel tevreden over wat je doet of wie je bent?
  • Wil je graag aardig gevonden worden?
  • Vind je het lastig om hulp te vragen?
  • Heb je moeite met het uitspreken van je gevoelens, gedachten of wensen?

Als coach hoef ik je niet te vertellen of je stress ervaart. Met het beantwoorden van de vragen uit de verkorte stresstest heb je zelf al een goed beeld kunnen vormen in welke mate jij stress ervaart. Waar het uiteindelijk om gaat, is de vraag: Wat ga je er aan doen?

Ongezonde stress

Wanneer je teveel aan spanning ervaart gedurende een langere periode en je merkt dat je tussendoor niet (voldoende) herstellen kan, dan is er sprake van ongezonde stress. Stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een (te) hoge werkdruk, een ongezonde leefstijl, agressie op het werk, relationele problemen, financiële problemen, geen grenzen kunnen stellen of een combinatie hiervan. Waar iemand stress van ondervindt, is van persoonlijke aard. Dit kan te maken hebben met karakter, verwachtingen, ervaring, leefstijl, kennis en vaardigheden. Klik hier voor meer informatie over stress symptomen.

 

Neem contact op

Wat te doen bij stress

Om te beginnen is bewustwording het startsein voor verandering en om stress beter te hanteren. Er zijn manieren waarop je praktisch en concreet aan de slag kan gaan om stress te verminderen.
1. Verander je levensstijl door gezond te eten, te matigen met koffie, alcohol en roken

2. Zorg voor voldoende beweging en ontspanning

3. Neem de nachtrust die je nodig hebt. Slaap is herstellen.

4. Maak tijd voor leuke sociale contacten. Zoek de mensen op die je energie geven in plaats van nemen

5. Bepaal of je voldoende vaardigheden hebt om weer een gezonde mate van stress te ervaren op korte termijn. Indien je dit niet verwacht, doe er wat aan. Zoek begeleiding en zorg dat je weer grip krijgt op je leven.