Coachingpraktijk LifeMarks
Maak vandaag nog een afspraak Bel 06-420 244 57
#

Verlies van een baan

Het verlies van een baan kan een behoorlijk impact hebben op jezelf en op je leven. Hoe ga je nu verder? En hoe ga je hiermee om?

Afspraak maken

Home » Behandelingen » Verlies van een baan

Verlies van werk

Baanverlies kan een behoorlijk impact hebben op jezelf en op je leven. Misschien zag je het zelfs al een tijdje aankomen. Maakte je je zorgen, was je al langere tijd gespannen, sliep je slecht, was je humeurig. Of kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Ineens zit je in een voor jou onbekende situatie. En nu!!??

Werk en het verliezen van een baan

Het gedwongen veranderen van werk of het verliezen van een baan is een ingrijpende ervaring. Een baan biedt naast inkomen, ook zekerheid, een dag routine, status, sociale contacten en een identiteit. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat iemand zich voorstelt en daarbij ook gelijk zijn functie noemt. “Hallo, ik ben Anna, docent op een basisschool”. Of als je aan een ander vraagt hoe het gaat, dat er dan verteld wordt hoe het op het werk gaat. Werk blijkt nauw verbonden te zijn aan onze identiteit, aan onze ik.

De impact van het verlies van een baan

Door het verliezen van een baan ontstaat het gevoel een stukje van jezelf kwijt te zijn. Naast onzekerheid over de toekomst, is er een scheur ontstaan in het zelfvertrouwen. Vragen als: “Wie ben ik nog” of “wat ben ik nog waard”, spoken door het hoofd. Het kan lastig zijn deze vragen uit te spreken uit angst voor het antwoord. Of vanwege de vrees dat er geen goed antwoord is te vinden.  Schaamte en een gevoel van falen kunnen overheersen. Door te sparren met een coachen te praten over soms voor jou onbekende gevoelens kunnen zaken verhelderd worden en een nieuwe balans gevonden worden.

Reacties na verlies baan

Het verlies van een baan in een ingrijpend verlies. Gevoelens van rouw worden ervaren. Waar bij overlijden het verdriet overheerst, is dit bij verlies van werk vooral boosheid. Daarnaast wordt het verliezen van een baan als een belangrijke oorzaak van stress gezien. Praten over je gevoelens, je angsten en de woede en verdriet helpt. Het is daarnaast net zo belangrijk om naast je geest ook aan de slag te gaan met je lichaam. Fysieke activiteiten blijkt volgens een ontslagonderzoek van Harvard één van de beste remedies te zijn van stressreductie.